Hvorfor ikke bli innholdsskribent - mange grunner for å la være!

Har du sett hvor mange som lever av å produsere innhold på nett? Hvordan de koser seg på en tropisk øy med en laptop på solsenga? Hvor fett må ikke det være liksom?? Uten å forholde seg til autoritetspersoner eller tungt arbeid på daglig basis? En forlokkende og spennende mulighet mange har vurdert. Men er det så fett, og er det en grunn til at så mange vil at du skal skrive innholdet for dem. Det kan være smart å se på hvorfor ikke man bør bli innholdsskribent også.

Ha i tankene hvorfor du ikke skal bli innholdsskribent


For å kunne bli en skribent som tjener godt på nett, må du ikke bare skrive utsøkte artikler eller innlegg på sosiale medier, du må også ha stor kunnskap om metoder som hjelper innholdet å bli synlig online. Du kan melde deg opp på utallige plattformer og få oppgaver titt og ofte. Men hvem er egentlig villig til å betale ukjente for å skrive innhold de kanskje ikke blir fornøyd med? Jo, de kan ha helt andre formål med å kontakte deg. Jeg har opplevd det meste gjennom flere år som innholdsskribent. Her skal jeg fortelle en historie som kanskje vil sjokkere deg.

Innholdsskribenter blir lurt til å handle

Dersom du er ukjent med hvordan internett fungerer så vil du ane fred og ingen fare. Men fordi internett er en åpen arena, fins det enormt mange kriminelle her. De vil helst gå med på at de driver i gråsonen, og det er kun en ting de er ute etter, nemlig penger. Med overvåkning gjennom informasjonskapsler kan de utnytte informasjonen de får. Dette er selvfølgelig også noe du kan gjøre, men som du kanskje velger å avstå fra fordi du er et samvittighetsfullt menneske. 

Etter oppdrag har jeg fått mailene fylt med søppel og tilbud om forbrukslån, produkter, gambling.

Med å skrive om ulike typer produkt, vil også du få masse reklame rettet mot deg som forbruker. Du har sikkert sett det selv når du scroller etter forbrukslån eller kjøkkenutstyr, du trenger faktisk ikke tusenvis av slike tilbud. Men mange blir fortryllet av gode tilbud, og på den måten kan aktørene bak tjene penger. Det synes ikke at lenken du trykket på er en partnerskapslenke som oppdragsgiveren din tjener penger på. Vel, hva er problemet sier du, du tjener jo penger på å skrive om produktene. 

Du skal ikke være ubegrunnet negativ til handling, da det kan åpne øynene dine for bedre produkter eller produkter du har sett etter. Men det fins flere måter de lurer deg på. 

Aktørene bak har funnet en side de vil kopiere - ofte en nettbutikk

Hun handlet fra en kopiert nettbutikk


Mange innholdsskribenter opplever at de får i oppdrag å skrive om en nettside, gjerne en nettbutikk. Dette handler om at de har brukt analyseverktøy og funnet ut hvilke nettsider som trender og gjør det bra med tanke på salg. En av de beste måtene å lykkes på er nettopp å kopiere tidligere suksess. Det er ulovlig å kopiere direkte innhold, men man kan likevel bruke deres nettinnhold som mal og gjøre det enda bedre. På den måten drar de inntekt direkte ut fra andres gode ideer og blir en konkurrent til den opprinnelige tjenesten. 

Det er flaut å tenke på at man selv har blitt brukt på denne måten, og derfor tar jeg ikke på meg å kopiere innhold fra andre nettsider, dersom jeg oppdager det først. Tenkt deg selv hvordan det ville være å bli kopiert og kanskje forbigått fordi man ble overvåket og kopiert. Kanskje ble ideen skapt gjennom mange år med idémyldring, arbeid og realisering. Eller kanskje det var resultat av kopierte ideer?

Vi kan si at verden er åpen for alle og at man kan gjøre hva man vil, men det å bruke andre for å oppnå hurtig profitt basert på andres ideer, det er bare nedverdigende!

De får deg til å skrive omtaler av ulovlige produkter

Av og til får BG Tekst tilbud om å skrive om ulovlige produkter. Det er spesielt i noen spesifikke sjangre det dukker opp tilbud:

  • Gambling (Nei ikke fra Norsk Tipping som er regulert under norsk lov)
  • Utlånsvirksomhet (en bransje som i hovedsak består av kriminelle aktører, f.eks banker)
  • Nikotinprodukter som snus og alkohol
  • Kryptovaluta
  • Narkotikalignende produkter, f.eks CBD
  • Doping og steroider
Vi ser stadig at grensene for hva som er lov presses. Og det mange glemmer er at det er en grunn for at det er forbudt. Gambling er ikke bare er personlig problem som ødelegger enkeltindivid, pårørende og hele familier. De ødelegger også grunnlaget for en fruktbar økonomi som kan brukes til å utvikle samfunn. Dette er en av grunnene for at BG Tekst aldri tar på seg oppdrag som er direkte knyttet til slik virksomhet. Noen ganger hender det likevel at jeg kan skrive og omtale ulike lån, da dette kan være en mulighet for mange. Noen vil kanskje si at dette ikke er sant, men det eneste jeg kan si er at man lærer mens man går. Det vil aldri skje igjen.

Det er en oppfatning om at enkelte ting ikke er ulovlig bare fordi det er så utbredt, men ikke la deg lure av slik feilinformasjon og propaganda.

De klarer å ta over e-posten din

Mange oppdragsgivere er kun etter å bruke deg som et ledd i kriminell virksomhet. En måte er å ta over e-posten din slik at de kan sende kommunikasjon til andre via din e-post. I tillegg får de all tilgang til din personlige e-post, noe de kan bruke selv eller selge til tredjepart. 

Ofte har noen tatt over eposten. Tips er å bruke 2-lags autentisering med tilfeldig nummerrekke.

Det kan de for eksempel gjøre ved å bruke Google sine egne systemer, slik som Google Docs eller Sheet. Dette er gratis skriveprogram som er direkte knyttet til e-posten din. Det er spesielt morsomt å se hvordan samme aktør isolerer ditt innhold når du skriver om hvor kritikkverdig selv "kjempen" er.

Du kan skifte passord ofte og aktivere 2-faktors krypteringsnøkkel slik at det blir vanskeligere å hacke e-posten din. Men problemet er at de store e-post aktørene jobber sammen. Vurder å bruke en personlig e-post som er knyttet til en privat webhotell adresse (f.eks Proisp). 

De vil du skal skrive om kontroversielle tema

Som innholdsskribent får man mange forskjellige henvendelser. En ba meg en gang skrive erotiske fortellinger. En annen ville at jeg skulle skrive om overvåkningsutstyr. Det er tydelig at det er mye penger i kontroversielle tema, og som regel handler de om å tjene penger på produktene de selger. Derfor bør man alltid være kritisk til hvilke oppdrag man tar og ikke går med på alt som gir deg penger. Selv om det ikke er ditt innhold når du har solgt det, så går det likevel an å ta hensyn.

Kontroversielle tema som de ikke vil skrive om selv, eller som de synes er ubehagelig å skrive om. Det de vet, er at det fins potensielle inntjening i det, så derfor får de andre til å skrive om det. Så skjuler de seg bak SEO og påstått manglende kunnskap om innholdsproduksjon. 

Hva er du bekvem med å skrive om? Sett deg noen begrensinger før du sier ja til et oppdrag. Klart alle kan gjøre feil og ikke se det store bildet, men nå kan du tenke over det.


Belønningen din kommer fra kriminell virksomhet

Det er mye kriminalitet der ute, og en måte å skjule tyveriet på, er å starte opp lovlig virksomhet. Mange er ikke nervøse for å bli oppdaget en gang, mens andre er forsiktige og svært lyssky. Belønningen din for å skrive innhold kan komme fra kriminell virksomhet og det bør du tenke over. Det kan være alt fra narkotikasalg til våpensalg. Det er ganske vilt å tenke på at kriminelle for lov til å holde på slik. 

Jeg har fått forespørsel om å selge Paypal kontoen min, være mellomledd for store transaksjoner etc.

Vi ser slik oppførsel i mange sammenhenger. Det kan være gamblings selskaper som har blitt så rike at de begynner å vri seg inn i lovlig virksomhet. For eksempel med å drive inn inkasso. Da står de plutselig på myndighetenes side og er en hjelp for å dra inn penger de initiativ lurte fra uvitende og uskyldige mennesker. Man må derfor alltid tenke over hva og hvem man skriver for.

Hva er for godt til å være sant, en belønning utover det vanlige? Tenk over om hvor pengene du tjener kommer fra, selv om du i prinsippet ikke kan ha kunnskap om det.

De unndrar seg skatt og avgifter

Har du noen gang lurt på hvordan selskapene klarer å tjene penger. Selv har du jobbet døgnet rundt i flere år uten å sitte igjen med en krone. En slu måte å unndra seg skatt på, er å opprette virksomhet i utlandet. I prinsippet er det bare en utenlandsk nettside med en påstått adresse. Kanskje en bekjent som kan hente inn post nå og da. Måten de gjør det på er å formidle innhold gjennom en påstått tredjepart. I bunn og grunn er det dem selv som står bak oppdragene.

De gjør det på den måten at du som skribent alltid forholder deg til mellomleddet. Mellomleddet er en plattform eller nettside hvor du henter ut oppdrag. Jo mer du skriver (det må selvfølgelig ah en viss kvalitet), jo flere oppdrag får du. Samtidig slipper de unna å betale skatt og merverdiavgift fordi de kun bestiller oppdrag gjennom en utlands aktør. Det er spesielt med tanke på merverdiavgift at oppdragsgiveren opptrer på dene måten.

Hvordan kan du forhindre dette? En måte er å se hvilke nettsider du skrive til. Er det de samme over og over, så kan det hende at det er for å unndra seg skatt. Skriver du for et mellomledd, kan du sjekke dette.

De vil få deg til å gjøre andre ting

Ofte kan man tilsynelatende skrive for en legitim bedrift som selger for eksempel møbler. Likevel får du noen ribber om at ikke alt stemmer når du sender din første faktura. Da er plutselig et helt annet selskap som dukker opp, og e-poster og adresser blandes i en god blanding av løgn og forførelse. Så får du plutselig andre oppgaver. Kan du fikse et norsk sim kort, kan du selge oss Paypal kontoen din? 

Får du slike henvendelser så bør varsellampene dine lyse rødt. Det kan synes trivielt med en gang, men så forstår du at de hele tiden kun har forsøkt å bearbeide deg. BG Tekst har selv fått slike henvendelser og har aldri godtatt dem. Det kan være vanskelig å si nei til folk du har opparbeidet et godt forhold til, men husk at du tross alt ikke kjenner disse menneskene. Gudene vet hva de skal bruke det til, men det er ganske sikkert en kriminell virksomhet. I tillegg knyttes ditt navn til virksomheten, så ikke gjør det.

Forhold deg til å skrive innhold, ikke gjør andre ting som virker suspekt på noen måte. Selv om du ikke forstår hvordan det kan brukes ulovlig.

De vil bruke deg i politisk maktkamp

Det er mye galt som skjer i verden i dag, og dersom man selv kan knyttes til en holdning som ikke alle er forent enig om, så vil det kunne gå ut over deg selv. Det er økt usikkerhet i verden, og vi føler alle på utryggheten. Dersom man får oppdrag om å skrive politisk, gjerne med kontroversielle baktoner, så bør man uansett framstå fra å skrive. 

Alt kan og vil bli tolket feil dersom du står som forfatter av innholdet, spesielt om det snakker stygt om egen regjering eller myndighet. Dette vises ofte i sosiale medier, der man kan slenge usannheter om hverandre. Slik usaklig debatt er kun med på å øke forskjellene og skape uro. 

Du bør frastå fra å skrive politisk da dette ofte blir "tolket" for eller mot noe eller noen.

Så hvorfor skrive innhold på nett?

Vær en bauta som skriver godt innhold på nett


Som du har sett fins det mange fallgruver for innholdsskribenter. Dessverre er mye knyttet til ulovlig virksomhet. Din moral og klokskap har derfor betydning på ikke bare deg selv, men også verden rundt deg. Det kan være fristende å skrive innhold som en ekstra inntekt eller som hovedinntekt. 

BG tar alltid forbehold og godtar ikke virksomhet knyttet til noe form for ulovlige handlinger.

Hvis du vil ha bevis på at det er slik, vær vennlig å ta kontakt slik at vi kan ha en samtale!

Det kan være smart å ha disse punktene i bakhodet når man tar oppdrag fra ukjente aktører på nett. Du kan i tillegg spørre litt om hvem oppdragsgiverne er, om hva de skal bruke innholdet til og be om å få se nettsidene deres. Husk at du blir overvåket på nett uansett hva du gjør. Det kan være kriminelle, men også myndigheter som følger med på hva du gjør. Kanskje nettopp for å forhindre kriminalitet. Vil du slippe å hussle med dette, velg en skribent slik som meg. Jeg tar forhåndsreglene og jeg gir deg de beste prisene du kan utvikle konseptene dine med.

Det er mange grunner for at du skal kunne jobbe med innhold på nett. For det første kan du ha god kunnskap om et tema. Du kan rett og slett være med på å revolusjonere hvordan andre forholder seg til et tema, for eksempel strikking eller plast-håndtering. Dessuten skriver du helt sikkert veldig bra. Du har god språklig forståelse og kan skrive store mengder på kort tid. Du kan forholde deg til frister og betingelser, og du kan skrive artikler på nett. 

Du kan skaffe deg en karriere som innholdsskribent på nett, men det er mange måter å bli en del av et kriminelt miljø også. Du bør være kritisk til alle henvendelser, men jeg mener likevel du bør fortsette å skrive på nett. Du kan være med på å bidra til å sette lys på alt som er galt og formidle inspirerende innhold til mange som enten har et problem de vil løse, eller se ting på nye måter.

Det er både miljøvennlig og smart å skrive på nett. Du kan starte jobben når du vil og skrive akkurat det du vil når du vil. Forsøk å alltid ha i tankene alle som lider i samfunnet vårt, og ikke minst mennesker som stadig er på flukt eller lider av andre årsaker. Å skrive på nett kan gi deg inntekt du ellers ikke ville hatt for å betale utgifter og realisere drømmer. Det er svært viktig for mange for å få endene til å møtes.

Så hvilken type innholdsskribent vil du være? BG Tekst leverer innhold med god samvittighet....

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan forstå prisene til en innholdsskribent?