Kunstig intelligens vs. tekstforfatter - hvem er best?

(annonselenke i teksten)

Det har den siste tiden kommet flere bots og kunstig intelligens som angivelig skal kunne utkonkurrere tekstforfatteren. Er det virkelig sant? Og hva vil det ha å si for dem som jobber med tekst? I denne artikkelen skal vi se på kunstig intelligens vs. tekstforfatter, og om hva man forvente seg av de to. Dersom en AI-bot kan skrive innholdet for deg gratis, så velger du kanskje det? Men er kvaliteten like god. Er språkforståelsen ypperlig? 


AI er virkelig kommet til et nytt nivå, til og med slik at norsk næringsliv velger å opprette et senter for implementering av kunstig intelligens i norske bedrifter. Senteret skal hete Nemonoor, og har allerede startet opp prosjekter over hele landet. Men hva er kunstig intelligens?

LES OGSÅ: 

Hva er kunstig intelligens?                
Ta et innblikk i hva Kunstig intelligens er

Kunstig intelligens skrivemaskin 

Om kunstig intelligens kan skrive bedre innhold enn tekstforfattere, så vil nok de fleste bruke dem til å få mer synlighet på nett og begynne og selge varer og tjenester. Tanken er at man kun trenger å skrive inn noen få ord i et søkefelt, så vil AI-boten lage artikler spesifikt tilpasset tema. Med lysets hastighet kommer det tusenvis av forskjellig vinklede artikler man kan bruke. Men hvordan fungerer det i realiteten. 

Her har vi gjort noen forsøk og testet flere av dem.

Regem kunstig intelligens skriver

Vi testet REGEM AI Writer for å se hva den kunne komme opp med. Regem er et selskap som tilbyr en rekke tjenester innenfor bedriftsstyring, slik som webdesign, håndtering av sosiale medier, app-utvikling, SEO, CRM, digital marketing også videre. Da vi skulle teste boten deres skjedde dette:

Hva venter vi på med kunstig intelligens?

Etter 10 minutter gav vi opp, ingenting skjedde. Det kan hende den lider av oppstartsproblemer, men det eneste vi fant ut, var at de ønsket at vi skulle klikke på annonser for å støtte selskapet.

Wordtune Edit

Så prøvde vi Wordtune. Dette selskapet har opprinnelse fra Israel, og skal sies å være en av de første virkelig gode Ai-robotene. Vi ble likevel litt skuffet da vi testet maskinen. 

For det første så krever maskinen innlogging, altså er det vanskelig å si om innholdet ditt forblir anonymisert. I de fleste tilfeller vil man selge produktene sine videre uten at navnet deres står på. Nå vil man hele tiden være usikker på om andre bruker innholdet før man får solgt det. 

Dessuten krever boten at du skriver inn det meste innholdet selv. Deretter omformulerer boten innholdet ditt, enten til et formelt språk eller slik man ville formulert seg i dagligtale. Dersom man vil bruke tid på dette, så fungerer Wordtune utmerket. Tjenesten er heller ikke gratis. For ca. 100 kr/mnd så kan man likevel få fri tilgang til alle funksjonene slik at man kan skrive et stort antall artikler med 

Hva så med Rytr?

Skal vi tro anbefalingene, så er Rytr en god AI-maskin. Og vi ble virkelig imponert over denne kunstig intelligensen. For den hadde mange fordeler:

  • God introduksjon videosnutt
  • Forklarende instruksjoner
  • Innhold på norsk og mange andre språk
  • Velge type tone, lesbarhet, kvalitet
  • Velge kreativitet i innholdet
Når du trykker enter, så kommer tekst opp umiddelbart. Det ser i første øyekast ut som en hel tekst, men når man ser grundigere etter, så er det kun en slags mal som er satt opp. Likevel, Rytr er en god utfordrer til tekstforfatteren. Men kanskje først og fremst en god hjelper. For med tilpassede titler, nøkkelord og tips til innhold, så kan man med en gang begynne å skrive. Men, det er et stort men.

Tekstforfatteren er reell, autonom og har på erfaring

Hva er fordelene med en tekstforfatter som gjør at du bør velge nettopp det. Det kan være vanskelig å si, da du kanskje ikke har erfaring med innhold på nett. Det er flere ting som gjør at du bør velge en tekstforfatter. 

Språklig ekspertise


En tekstforfatter har som regel god ekspertise i språket sitt. Personen vil skjønne de språklige krumspringene og nyansene. Den kan ofte mange språk og har språklig kompetanse fra utdanning eller livet selv. Med språklig kompetanse kan mange teksforftattere skrive på flere språk, oversette og fikse nettsider er som oversatt med dårlige oversettelsesprogram på nett. 

Person å forholde seg til

Viser at kaffe er det eneste en tekstforfatter trengerMed en tekstforfatter så kan man forholde seg til en person og ikke et program. En tekstforfatter vil gjerne levere best mulig innhold, og går derfor ofte med på å redigere innhold dersom det skulle bli misforståelser. Jo mer instrukser en tekstforfatter får, jo bedre resultat vil man få. 

Kjenner ofte SEO 


Tekstforfattere på nett har god kunnskap om SEO, søkemotoroptimalisering. Det betyr ikke at SEO er en statisk kunnskap, men noe som hele tiden utvikler seg. SEO hjelper nettsider å rangere høyere i søkemotoren, som bruker avansert matematiske logaritmer for å indeksere og verdsette nettsidene.

Kan finne andre nye vinklinger


En tekstforfatter har åpent sinn og kjenner til mange tema å skrive om. Det handler ikke alltid om stor kjennskap til et tema, men heller om salgsfremmende innhold. Hvordan kan man legge frem et tema slik at det gir et interessant budskap? Dette er tekstforfattere eksperter på.

Har de verktøyene du ikke trenger å betale for


Tekstforfattere bruker hjelpemidler det er det ingen tvil om. Noen nettsider er fulle av innhold med svært lav kvalitet, bare for å få ut mest mulig innhold lenket til produkter eller tjenester de vil selge. Andre tar jobben på alvor. Du synes kanskje det er vanskelig å finne troverdige tekstforfattere, men de finns. Og dessuten har de kanskje allerede de verktøyene du slipper å betale for selv.

Høy kapasitet og kan jobbe fleksibelt


En tekstforfatter skriver fort og kan jobbe konsentrert i lang tid. Det eneste tekstforfatteren trenger, er som regel kaffe god musikk. Slik vi har sett med mange AI-maskiner, så gjør de ofte mer skade enn den hjelper. Derfor er det etter vår mening ikke verdt å basere innholdet sitt på kunstig intelligens. Hvertfall ikke alene.


Som regel greie priser 


Tekstforfattere, ofte kalt innholdsskribenter, kan ha høy kompetanse fra mange års utdanning og karriere. Mens andre gjør dette som en jobb på si. Man trenger ikke utdanning for å skrive godt, ei heller erfaring. Men det hjelper. Som regel har innholdsskribenter prissatt arbeidet sitt på en måte som kan virke vanskelig å skjønne. For eksempel 0,5kr/ord, noe som kan tilsvare rundt 200kr/t. 

Kan ofte levere på kort tid


En tekstforfatter kan ofte begynne arbeidet sitt direkte, da de sitter mye foran skjermen. Det kan hende du trenger 10 artikler innenfor 2 dager, og dette kan tekstforfatteren fikse. De jobber ofte dag og natt for å få det til. Men med gode rutiner og rikelig med kaffe og musikk går det bare godt.

Konklusjon - velger du kunstig intelligens over en ekte tekstforfatter?

Kunstig intelligens vs. tekstforfatter - hvem er bestDu kan selv velge hvordan du skal fylle sidene dine med innhold. Det kan virke fristende å gjøre det med en maskin av kunstig intelligens. Disse kan ha startproblemer, men skal sies å kontinuerlig bli bedre og bedre. Den lærer hele tiden og vil tilpasse seg menneskelig intelligens. Noen mener også den vil kunne overgå mennesket på sikt. Kanskje de to kan jobbe hånd i hånd for det beste resultatet?


Vil du bruke Rytr som skrivehjelp, gjør det gjennom min anbefaling her.


 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan forstå prisene til en innholdsskribent?

Hvorfor ikke bli innholdsskribent - mange grunner for å la være!